INFORMARE SAU INTOXICARE?

Imaginea românilor emergenți trece printr-o nouă turbulență, cea a defăimării mediatizate. Scandalul s-a produs. Noi l-am intensificat. Și tot noi l-am și repropagat. Preluat imediat de televiziunile noastre vigilente, canalul britanic Sky News a difuzat duminică (7 aug.2016) și, din nou, miercuri dimineața (10 aug.) reportajul denigrator despre „romanian arms smugglers” fără niciun alt comentariu, în ciuda numeroaselor proteste dinspre partea română. Manevra nu-i nouă, înscrisă cu brio în serialul de tristă amintire „Irakul a pățit-o și mai rău”! Înscenare sau tv-real?

ROMANIAN ARMS SMUGGLERS

https://www.youtube.com/watch?v=eJxKBdMYbtY

Gang Selling AK-47s ‘Bound For Western Europe’ este o știre-tv, lansată din România de Stuart Ramsay, Chief Correspondent: „Sky News investigators travel deep into Romania to meet gun dealers willing to sell military-grade weapons to terrorists” – 12:10, UK, Sunday 07 August 2016. 

http://news.sky.com/story/gang-selling-ak-47s-bound-for-western-europe-10526393 – „After months of negotiation with a Romanian gang Sky News was directed to a remote part of the country for a meeting with gang members prepared to show us what they could supply. There is no subterfuge here. They knew we were a news organisation wanting to illustrate how getting a weapon is relatively easy and they believed we were going to buy them. We did not, which made matters a little tricky. The point is they didn’t care who we were if we were prepared to pay. Throughout our meeting they made it clear they would sell to absolutely anyone; bank robber, mass murderer or terrorist, they made no distinction.”

“…nu există nici un subterfugiu. Ştiau că suntem o organizaţie de presă care vrea să ilustreze că obţinerea unei arme este relativ uşoară şi credeau că le vom cumpăra…”, scrie Sky News: „Ideea este că nu le pasă cine suntem, atât timp cât eram dispuşi să plătim. Pe parcursul întâlnirii, au spus clar că vor vinde oricui: spărgător de bănci, criminal în massă sau terorist. Nu făceau nicio distincţie”.

Detalii și în presa română – http://www.antena3.ro/actualitate/ancheta-traficanti-arme-romania-skynews-371542.html 

DIPLOMAȚIA LIPSEI DE DIPLOMAȚIE

Premierul Dacian Cioloş s-a sesizat sfios joi, 11 aug. la Sibiu. A și luat legătura cu ambasadorul nostru de la Londra: „Eu am transmis că vreau să luăm o poziţie, deoarece cred că e inadmisibil să ai astfel de atitudini din partea unei prese care este liberă”.

Și diplomatul s-a executat în scris, solicitând englezilor să difuzeze mersul anchetei DIICOT (direcția antitero) cu privire la  jurnalistul lor, acuzat de autoritățile de la noi că a falsificat știrea despre „traficanții de arme” care vând oricui, inclusiv teroriștilor: „Evaluările preliminare ale DIICOT conduc deja către ideea că reportajul este un fals. Apar inadvertențe clare în legătură cu persoanele din reportaj, tipurile de arme și deținătorii acestora, modalitățile de tranzacționare etc. Ancheta este în derulare”. Scrisoarea lui mai precizează: „Alegațiile cuprinse în reportaj induc în spațiul public semne de întrebare, concluzii nefondate și neadevăruri, care impietează fără niciun temei asupra imaginii României. România și-a asumat și își asumă în continuare angajamente ferme în lupta împotriva violenței și terorismului internațional”. Numai că evaluările preliminare nu le vor altera pe cele finale. Ambasadorul nu bănuia că tocmai rezultatele anchetei vor mai întări „alegațiile” ce induc concluziile!

Ambasadorul Marii Britanii la București, Paul Brummell, scrie că Sky News este independent. Guvernul său nu comentează activitatea acestuia:  Aug 12. Sky News is an independent broadcaster, & UK government cannot therefore comment on its activities or this report, but  //  Aug 12. ...we’re aware that complaints have been submitted to OFCOM, the UK communications regulator.  ///  Aug 12. And UK values cooperation with authorities in in tackling common threats of illegal traffic of arms, people & drugs

 „Reportajul e adevărat.”

Stuart Ramsay ‏@ramsaysky  Aug 10 : Ha! Calm down everyone. Story is true. Nobody paid. Nobody scripted. Weapons real. Arrests happening. Govt embarrassed. Deal with it. („Ha! Calmați-vă cu toții. Reportajul e adevărat. Nimeni n-a fost plătit. Nimeni n-a înscenat nimic. Armele erau reale. Arestările se petrec. Guvernul a-ncurcat-o. Dați față cu realitatea!”) Ramsay probabil că nu știe câți „arms smugglers”, câți negustori de carne vie și câți alți traficanți de copii au ajuns chiar la putere, în fruntea țării!

Articolul 404 / Cod Penal prevede: „Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani”. Actorii arestați în cazul falsului de pe Sky News nu se fac vinovați nici de „comunicare”, nici de „răspândire”… pentru a periclita siguranța noastră  națională. Dați-le drumul, proștilor!

Stuart Ramsay ‏@ramsaysky  Aug 7 : Honestly trolls I am genuinely belly laughing. The fools who just don’t understand journalism just don’t. Hehe („Sincer, provocatorilor, eu mă zgudui de râs. Proștii care pur și simplu nu înțeleg jurnalism pur și simplu chiar nu-l pricep. Hehe”)

TRAFICUL DE ARME ÎN ZONE DE RĂZBOI

Procurorul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat miercuri că procurorii au identificat armele şi persoanele mascate care apar în reportajul Sky News şi că, în acest caz, se confirmă un „scenariu”, despre care crede că a fost pus la cale de realizatorii  britanici. „Informațiile false la care facem referire, așa cum s-a evidențiat și mai sus, au generat sentimentul de insecuritate în rândul populației, iar instituțiile și structurile cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice au făcut eforturi considerabile, angrenând resurse umane și logistice consistente, tocmai pentru a identifica în cel mai scurt timp posibil persoanele ce apar în respectivul material video și a înlătura o potențială stare de pericol”, a mai arătat șeful DIICOT, precizând că s-a primit și ajutorul SRI.

Decidenții noștri nu se sinchisesc nici de realitatea însăși, dar sar ca arși la o telenovelă. Din cauza războiului din Ucraina, România se află într-o stare beligerantă nespecifică, prin partea sa Nord-Bucovineană, Regiunea Cernăuți. Acolo, mor români. Se moare de-a dreptul, nu ficțional. Dar în fostele județe românești Cetatea Albă și Ismail? Ca să nu mai vorbim de Transnistria. Ca să nu mai vorbim nici de Măreața Aniversare a 100 de ani de la Marea Reîntregire.

MASCAȚII CONTRA MASCAȚILOR

Miercuri dimineața (10 aug.) DIICOT a pus de şapte descinderi cu mascați: „La această oră, se efectuează percheziţii în judeţele Mureş şi Bistriţa. Au fost identificate persoanele mascate şi alte persoane care au colaborat cu acestea. Au fost identificate şi ridicate armele. S-a descoperit şi autoturismul şi se face o cercetare în teren. Vor fi aduşi în cursul zilei de astăzi pentru a fi audiaţi la Bucureşti şi vom reveni cu amănunte după ascultarea lor. Până la această oră, se confirmă ceea ce am preconizat la început – un scenariu, care cred că a fost pus la cale de jurnaliştii britanici…”, spunea Horodniceanu (conf. Agerpres). Cel care a intermediat între vorbitorii de română (sau maghiară) și englezi era deja arestat. Împreună cu încă presupuşii traficanţi, a intrat imediat în audieri.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că existau suspiciuni cu privire la un „scenariu”, că actorii ar fi fost plătiți, difuzarea lui Sky News fiind o înscenare ușor de demontat. Intermediarul ar fi recunoscut toate acestea. Armele din recuzită erau deţinute legal. Iar protagoniștii nici nu se pricepeau într-ale zvonisticii mediatizate. Din cauza cheltuielilor scăzute, țara s-a transformat într-un aglomerat platou de filmare. Sate întregi fac figurație pentru studiourile străine, care o șterg apoi englezește, uitând să plătească onorariile promise.

Și un amănunt al incompetenței: procurorii s-au băgat val-vârtej într-o urmărire penală pentru contrabandă şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Au picat exact în capcana întinsă. Ăștia chiar nu pricep nimic? Ce urmărire penală? Păi ăsta era subiectul negru al reportajului:  contrabandă / vânzare ilegală de mijloace tehnice de luptă. Pe scurt: trafic cu armament! Dacă ai arestări, ai și confirmări.  

TÂMPEALĂ-N ROBĂ

Justiția română s-a pripit. Iar a călcat strâmb. Actorii în rolurile traficanților de arme, din reportajul cu pricina, au fost arestați tot joi – preventiv. Decizia aparține Curții de Apel București. Și astfel e ca-n mineriada-iunie1990, când ortacii lui Iliescu l-au ciomăgit pe Dragoș Pâslaru de l-au băgat în comă, confundat cu legionarul Horia Sima, rolul interpretat de acest actor în filmul despre suprimarea lui Iorga – „Drumeț în calea lupilor”, regizat de Constantin Vaeni (1988). Oare prin câte camere de gazare l-ar fi târât Hitler pe Charles Chaplin pentru „The Great Dictator” (1940)? Cu Dracula, cum rămâne? Dar cu episodul din „Minți criminale”, în care românii își inițiază „puii” în ritualul ucigător, la care supun un copil furat, după ce i-au omorât părinții, ca să nu aibă cine-l căuta?!

Stuart Ramsay ‏@ramsaysky  Aug 10 : Romania stop trolling it’s ridiculous. It’s very boring. I’ve answered every question – arrest the gangs?

ȘI GANGURILE ÎNCEP SĂ FIE ARESTATE

Stuart Ramsay susține sus și tare că documentarul său despre puștile cu lunetă, traficate spre vestul european, este real. Și se apără tocmai prin măsurile aiuritoare luate de autoritățile bucureștene. Asta așa-i: un judecător pentru drepturi și libertăți de la CAB a ordonat prea grăbit arestarea preventivă pentru 30 de zile a fraților Atilla Csaba Pantics și Levente Pantics, precum și a mediatorului Mihai Aurelian Szanto. Hotărârea este executorie, atacabilă la Înalta Curte de Casație și Justiție. Cei trei au complicitat în fața camerei de filmat la „comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de știri, date sau informații false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea națională”.

Dar, atenție, ei sunt vinovați și de nerespectarea regimului armelor și munițiilor… și constituirea unui grup infracțional organizat!

Acum, Ramsay își zguduie și mai zdravăn „genuinely belly” de atâta râs în hohote – poate realizează chiar și un reportaj pe bune, cu aceeași temă! Până atunci, magistrații i-au certificat autenticitatea reportajului, prin recunoașterea legală a existenței și arestarea unuia din „grupurile infracționale organizate”!