Arși de vii

Ca să ne fumăm și munții, i-am făcut țigară!
Din țigările numite ROMÂNIA, se alege scrumul…

“Salut prieteni, mă numesc Cristina Metgрer, locuiesc în NYC și sunt în ultimul an la doctorat în SUA. Am început să alerg cu aproape 2 ani în urmă și am alergat deja 18 curse oficiale de diferite distanțe. Pe data de 1 noiembrie 2015 voi avea onoarea să particip în Maratonul din NYC, în care voi alerga alături de alți 50,000 oameni din diferite țări. Eu am fost selectată de către organizatorii maratonului ca PURTĂTOR DE FLAG AL MOLDOVEI în ceremonia de deschidere a maratonului, care va avea loc în data de 30 octombrie (vineri), la 5:30 p.m. în Central Park! Sunt bucuroasă și onorată să port drapelul Moldovei prin Central Park la această ceremonie!” – a adresat Cristina un mesaj mobilizator comunității noastre: „Dacă mai sunt Moldoveni în NY care urmează să alerge această cursă sau care au timp și dorința să vină ca spectatori la această ceremonie, m-aș bucura să vă cunosc! Haideți să promovăm Moldova la NY împreună!” 

COLOANA OFICIALĂ A MORȚII

„La un moment dat, coloana s-a oprit. Nu am știut de ce. Eu nu am văzut accidentul. Nu am știut că este vorba despre un accident. Am văzut doar mașina de poliție din față oprită și pe cei doi polițiști coborând și alergând. Unul dintre ei ne-a făcut semn să continuăm deplasarea și mașina în care mă aflam a pornit de pe loc. Mașina de poliție și cei doi colegi rămăseseră acolo. Abia după ce depășisem locul accidentului, am aflat ce s-a întâmplat…”, a declarat vicepremierul și ministrul de Interne Gabriel Oprea, în conferința sa de presă de la sediul MAI, luni, 26 oct.a.c. după 6 zile de tăcere. Accidentul s-a produs în seara lui 20 oct.a.c. când și-a pierdut viața Bogdan Cosmin Gingină, din coloana oficială a ministrului vicepremier. În plină viteză, polițistul oficial a nimerit într-o groapă de pe șosea. Motocicleta lui s-a lovit, s-a răsturnat frontal și l-a aruncat pe Gingină într-o a doua groapă fatală.  

CUM E MUTUL MAI VOINIC

„Având în vedere că opinia publică este foarte preocupată de evenimentul de săptămâna trecută, accidentul care a avut loc şi, din nefericire, a murit un poliţist care s-a aflat la datorie, am avut o intervenţie ieri şi în continuare, astăzi, l-am invitat pe vicepremierul Oprea la o discuţie, fiindcă am dorit să primesc lămuriri şi explicaţii suplimentare. Am avut această discuţie în cursul acestei seri. L-am sfătuit pe domnul vicepremier Oprea să-şi dea demisia”, și-a încheiat astfel conferinţa de presă preşedintele Iohannis (26 oct. 2015).Întrebat de jurnaliști, președintele a mai spus: „După părerea mea, întreaga comunicare pe acest accident a fost catastrofală. Aceasta este latura politică și pe această latură politică i-am dat sfatul domnului Oprea. Nu m-am referit la partea penală care, sigur, va fi lămurită de procurori”. Iohannis știe bine că, la comunicare, el însuși e corigent, de aceea a mai precizat: „Strict o chestiune de politică publică. Este mult mai mult decât o problemă de comunicare”. 

GINGINĂ E DE VINĂ!

Vicepremierul Oprea a admis într-un comunicat transmis de UNPR că președintele l-a sfătuit să demisioneze din cauza modului său defect de a comunica. El își va continua însă activitatea guvernamentală, considerându-se nevinovat: „Sfatul transmis de președintele Klaus Iohannis poate fi pus în contextul opțiunilor exprimate frecvent de domnia sa în ceea ce privește culoarea politică a Guvernului. Cu toate acestea, consider că, indiferent de situație, oportunitatea unei demisii ține întotdeauna de adevăr și de lege. În acest moment, există o anchetă penală în curs și cel mai important lucru pentru mine, pentru colegii din Minister, pentru familia lui Bogdan Gigină este să se afle adevărul”. Principial, situația stă cam așa în opinia sa: „O demisie la acest nivel de responsabilitate și, implicit, asumarea unei vinovății care nu există, nu pot fi nici monede de schimb politic și nici artificii mediatice. Într-un stat de drept, respectarea legii este mai importantă decât jocurile politice sau de imagine, iar eu voi respecta legea de fiecare dată. Așadar, în ceea ce mă privește, lucrurile sunt clare: nu sunt vinovat și, prin urmare, voi continua activitatea în cadrul Guvernului”. Polițistului mort… să-i fie de bine!

Generalul nu se predă: „L-am informat pe domnul Președinte, informez și opinia publică, cu privire la atitudinea mea, consecventă, de a asigura stabilitatea politică a guvernului din care fac parte, de a-mi păstra cuvântul dat. Îl asigur pe președintele Klaus Iohannis că relația instituțională va continua în parametri firești, că UNPR va continua să susțină proiectele Președintelui României privind securitatea națională, la fel cum va continua să susțină Guvernul condus de Victor Ponta. Dincolo de emoția publică, consider că oamenii de stat au obligația să dea curs în primul rând rațiunii și să se raporteze întotdeauna la lege”. Și țara continuă să fie străbătută în viteză de coloanele oficiale ale zgomotului ofensiv. Sărăcia lucie și lipsa de educație națională sunt sfidate triumfal de girofarurile puterii. Potentații nu mai au contact demult cu realitatea asta morbidă.

Vicepremierul ar trebui să fie înlăturat fie și numai pentru că: „Abia după ce depășisem locul accidentului, am aflat ce s-a întâmplat”.   

CU CRIZA PRIN CRIZE TRECÂND

Președintele nu-i mulțumit nici de Ponta, șeful guvernului. Duminică, la Arad, Iohannis s-a plâns că nu i s-a cerut mandatul: “Domnul prim-ministru nu s-a consultat cu mine, s-a plimbat până la Sofia, s-a întâlnit cu alţi prim-miniştri, chestiune care este interesantă ca preocupare de weekend. Domnul Ponta nu a avut niciun mandat să angajeze România în vreun fel. Aceste declaraţii pe care le-a făcut sunt total neangajante pentru mine”.

Ponta i-a răspuns cetățeanului vremelnic încotrocenit: “Vreau să lămuresc populaţia României şi pe cetăţeanul Klaus care e situaţia cu refugiaţii. Există, în acest moment, o tendinţă pe plan european începută întâi de Ungaria, dar care poate continua şi în cazul Sloveniei, Croaţiei, Austriei, Germaniei de a-şi închide graniţele şi, atunci, datoria mea faţă de cetăţenii României, că de-asta sunt prim-ministru, am o datorie faţă de cetăţeni, am mers să discut cu principalii noştri parteneri, pe plan regional, şi anume Bulgaria şi Serbia, ca să avem o acţiune şi o coordonare pe ceea ce este totuşi cea mai mare provocare în acest moment” (luni, 26 oct.a.c. la sediul PSD, înainte de intrarea lui Ponta în şedinţa BPN).

El a mai spus în apărarea sa: “Vreau să explic foarte clar, guvernele Bulgariei, Serbiei, României, pe de-o parte, suntem solidari cu toate obligaţiile noastre europene, participăm la efortul european, pe de altă parte, însă, dacă ceilalţi toţi îşi închid graniţele, n-o să fim de acord ca toţi refugiaţii să rămână în Serbia, Bulgaria şi România”.

Potrivit lui Ponta, ar fi “incorect” şi “imposibil” pentru cele trei ţări să fie “o zonă de buffer între gardurile ridicate de Ungaria şi mai departe de celelalte ţări şi refugiaţii care trec prin Gercia şi vin mai departe încoace”. Și: “Vreau să ştie toţi cetăţenii României că am luat măsuri pe plan naţional”. 

„…CA SURDA-N HORĂ”

“Problema e nu ce spune domnul Iohannis, problema e că nu face nimic. Dumneavoastră ştiţi ce a făcut dânsul la Bruxelles?…” – l-a atacat Ponta la rândul său pe președinte: „Restul colegilor prim-miniştri îmi spun, de fiecare dată, că domnia sa merge la Bruxelles, ştiţi cum zice românul: ca surda-n horă. Merge acolo, tace din gură, se întoarce şi tace din gură şi, atunci, obligaţia mea, ca şef al Guvernului, este să am grijă ca politicile noastre, repet, comune în cele trei ţări, în ceea ce priveşte refugiaţii, să fie eficiente şi să fie şi cunoscute pe plan european, dar nu să-şi facă ceilalţi garduri şi toate problemele să rămână în Bulgaria, Serbia şi România”. 

Ponta a mai spus că nici nu avea nevoie de vreo mandatare ca să-și întâlnească omologii: “Povestea cu mandatul, dacă n-ar fi de râs, ar fi de plâns sau invers. De fiecare dată domnul Băsescu îi întinde o capcană, domnul Iohannis, fiind doar arogant şi nimic altceva, cade în capcană. Mandat să ce, să mă întâlnesc cu ceilalţi prim-miniştri? Păi ce, sunt viceprimar la Sibiu să-i cer mandat? Mă întâlnesc cu ceilalţi prim-miniştri când cred eu că e bine, mai ales că mă întâlnesc pentru binele României”. În concluzie: “Restul, cred că domnul Iohannis habar n-are ce am vorbit noi la Sofia…” Fiindcă: „S-a dus ca surda la horă şi, cum s-a dus, aşa s-a şi întors”. 

„INCREDIBILA MIZERIE MORALĂ A SOCIETĂŢII”

“Dragi colegi de la putere sau din opoziţie, indiferent cât de parteneri cu sistemul vă consideraţi, fiţi convinşi că va veni şi rândul vostru, va veni vremea când vor exploda acuzaţii la adresa voastră aşa cum mi se întâmplă mie acum…” – a amenințat Elena Udrea, în intervenţia sa la dezbaterile din Camera Deputaţilor, când s-a aprobat cererea DNA pentru începerea urmăririi sale penale, miercuri, 28 oct.a.c. cu 193 de voturi “pentru”, 106 “împotrivă”, alte şase voturi fiind anulate. „Atunci când nu veţi mai folosi sistemului pentru a pune mâna şi pe guvernare va trebui să alegeţi: plecaţi de bună voie acasă sau plecaţi la puşcărie…” – a cuvântat profeticește Elena Udrea: “Cei care mă ascultă ar putea spune că orice metodă este bună pentru a scoate din politică nişte oameni care au greşit, aş fi de acord poate cu ei, dincolo de riscul instituirii unei dictaturi prin anularea statului de drept, dacă toţi cei acuzaţi chiar ar fi vinovaţi şi dacă cei care ar veni în loc ar fi oameni fără de pată. Vor veni, însă, doar cei care sunt pe placul sistemului, care vor fi gata să execute ordine şi să lase sistemul să conducă în locul lor”.

Gura păcătoasei, oxigenată parlamentar, bine grăiește: “Vă spun un adevăr pe care îl veţi recunoaşte cu toţii în perioada următoare: vor mai face politică şi vor mai candida în alegerile de anul viitor doar cei agreaţi de sistem, cei care se lasă manipulaţi şi conduşi şi care sunt gata să execute ordinele sistemului. Ceilalţi vor fi reduşi la tăcere cu cătuşele la mâini sau doar speriaţi cu dosare penale”. Deci, situația se cunoaște intim la toate nivelurile potențate: “Suntem singura ţară din Europa unde primul-ministru în funcţie a fost pus sub acuzare. Nu contest motivele acuzării, pentru că nu cunosc detaliile dosarului. Ba, mai mult, ca om politic, de multe ori m-am referit, în ultimii 5-6 ani, la relaţia de avocat a domnului Ponta cu Turceni şi Rovinari, dar punerea sub acuzare a primului-ministru în timpul exercitării funcţiei pentru fapte vechi de 7-8 ani, pe care, aşa cum am spus, mulţi dintre cei care am fost adversari lui Victor Ponta l-am folosit ca argument public în lupta electorală, deci erau general cunoscute, arată că justiţia în general şi DNA în special se amestecă în lupta politică sacrificând chiar imaginea României. Este evident că se încearcă schimbarea Guvernului Ponta prin folosirea procurorilor”.

Elena Udrea minimalizează totuși catastrofa politică în cadrul falimentului generalizat al statului de drept, afirmând sus și tare că: „Ăsta-i circ, nu e justiţie”. Calificativul circăresc a căzut demult în desuetitudine. 

DUPLEX NEW YORK – BUCUREȘTI

La Parada Delegațiilor, în cadrul lui 2015 TCS New York City Marathon, după cum a promis, Cristina Metgher a purtat cu mândrie Drapelul Moldovei, în Central Park, pe West Drive (între str. 65 și str. 67) între orele 5:30 și 7:00 pm. Lângă Steagul ei Moldovenesc, flutura și Tricolorul Românesc. Delegația era formată din două tinere, îmbrăcate în port național. România nu a participat. La București, simultan, însă pe alt fus orar, se derula tragedia din Colectiv Club: peste 30 de morți, înregistrați pe parcursul a 2 zile. Însă numărul deceselor în rândul răniților grav s-ar putea dubla, a declarat premierul în urma concluziilor grupului de lucru, convocat la Guvern.

Clubul Colectiv s-a instalat cu succes în fosta fabrică „Pionierul” de pe Str. Tăbăcarilor, pe lângă Maternitatea Bucur – într-o hală reamenajată, deschisă în nopţile de joi până duminică, având o singură cale de evacuare. Câteva sute de persoane participau în mod obișnuit la concerte rock, metal, electro şi hip-hop, cu artişti locali sau internaţionali. Vineri seară, trupa „Goodbye to Gravity” își lansa noul album „Mantras of War” – succedând celui cu numele formației din 2012. Muzică underground, heavy metal.

Cu zece zile înainte, controlul celor de la primăria Sectorului 4 a lui Piedone a reavizat funcționarea acestui club mereu aglomerat. „Concertul va beneficia de un show de lumini customizat, precum şi de efecte pirotehnice şi decoruri special create pentru a reda atmosfera SF a artwork-ului. Nu vor lipsi invitaţi speciali, un after-party de Halloween marca GTG şi multe alte surprize! ” – promiteau organizatorii. Pe pagina lor de Facebook, și-au confirmat participarea 584 de persoane interesate, cu mult peste capacitatea admisă.

Intrarea liberă!

Și peste jumătate dintre tinerii spectatori au devenit rapid victime inocente.”A fost un foc de artificii și, de la scântei, a luat foc buretele de pe un stâlp… și în 30 de secunde s-a întins peste tot focul. Toți ne-am îmbulzit către ieșire și a fost haos. Au fost cam 500 de spectatori…”, a declarat o victimă pentru Digi 24.În 35 de secunde, totul ardea – ora 22:33.

„Mirosea a carne arsă. Mă cățăram pe cadavre și încercam să ies afară”, a spus alt supraviețuitor pentruRomânia TV. Pe Facebook, au apărut unele insinuări, cum că ar fi existat o acțiune criminală, plănuită. E adevărat că s-ar fi dat niște telefoane de alarmă către cei dinăuntru, câțiva, să iasă urgent afară, să prevină nenorocirea ce avea să-i lovească în câteva minute?

Alți martori oculari au asistat apoi, în stradă, la scene greu de suportat: „…acele victime, ce nu se mai puteau ține pe picioare și erau întinse pe jos, imediat erau buzunărite și furate de țiganii ce aparuseră acolo brusc, cu zecile și sutele, ca și ciupercile după ploaie, venind la ciordit. În 2 timpi și 3 mișcări dispăreau portofelul, celularul, lănțișorul de la gât, precum și cerceii rupți din urechi…”

Tinerii arși de vii au aruncat România în 3 zile de adânc doliu național.