Sicriul de plumb al eroului

 „În incident a fost implicat un parașutist cu 80 de salturi, care a acroșat parașuta de tandem a instructorului și a pasagerului. De la o înălțime de 70 de metri, au venit într-o spirală, până la contactul cu solul. Instructorul de parașutism are peste 4000 de salturi, este un instructor foarte experimentat. Femeia era un pasager în tandem, presupun că era la primul salt” – a spus Bogdan Boieru de la Aerodromul Clinceni. În 18 oct.a.c. Andreea Nica (27 ani) a murit la Spitalul Universitar , pe masa de operație, în jurul orei 15:00, la 6 ore după impact. Activa ca portar în clubul de primă ligă  – handbal fete – CSM Unirea Slobozia. În 2007, a devenit vicecampioană națională cu CSM Ploiești, iar în 2008 a cucerit titlul de vicecampioană mondială cu Naționala României (tineret). Ea a sărit   însoțită de instructorul Adrian Costandache (aprox. 43 ani), urmați de Daniel Floroiu (40 ani) care a și decedat în urma stopului cardiorespirator. Parașutele li s-au încurcat în aer, imediat după deschidere. 

ȘI VIAȚA NE-O VOM DA!

“Proiectul de lege privind rezervistul voluntar. care a fost aprobat de Senat, este de mult timp în Parlament. A fost schimbat în urma dezbaterii în cele două camere legislative substanţial faţă de textul iniţial având în vedere necesităţile actuale ale Armatei Române. În principal tinerii între 18 şi 35 de ani care vor să devină rezervişti militari încheie cu Ministerul Apărării Naţionale un contract pe 4 ani. În acest contract sunt stipulate condiţiile, adică este obligat să participe 15 zile în fiecare an la pregătire şi instruire organizată de către Statul Major General. În această perioadă asigurăm salarizare conform funcţiei de încadrare a rezervistului voluntar şi conform reglementărilor MApN pe toată perioada cât are statut de rezervist voluntar primeşte 10% din solda funcţiei de bază…”, a declarat ministrul Apărării, Mircea Duşa, la deschiderea Congresului Naţional de Medicină Militară. Proiectul de lege privind statutul rezerviştilor voluntari a fost adoptat de Senat marţi 13 oct.a.c. urmând să fie promulgat de preşedintele Iohannis.

După desfiinţarea serviciului militar obligatoriu, numărul rezerviştilor a scăzut drastic. Un simplu calcul ar arunca în aer toată această improvizație aprobată senatorial: 15 zile anual x 4 ani = 60 zile de instrucție, exact cât trebuie pentru transformarea întregului efectiv astfel obținut în carne proaspătă de tun. La cel mai ieftin preț: 10% dintr-o soldă. Până când se va introduce ordinul de concentrare obligatoriu. Dacă ar începe un război, prima tranșă cu 15 zile de instrucție nici n-ar găsi linia frontului prin ceață. Copiii celor care au murit la revoluție, degeaba, au și început să caute cu disperare, pe Internet, țările ce nu au tratate de extrădare cu iresponsabilii noștri, ridicați preferențial printre stelele generalilor cu față de os. Dacă inamicul ar mai fi cel tradițional, nici n-am muri prea mulți. A nu se miza pe asta.

Putin se consideră și mai rapid decât Gorbaciov-anticeaușistul, amenințând că în câteva ore poate fi la București, venind dinspre Deveselu. „România a fost mereu țintă pentru Rusia. Apariția scutului nu a ridicat nivelul de risc pentru România, din contra, a diminuat nivelul de risc de lovituri”, crede fostul rezervist Băsescu. Tot la B1 TV, Neagu Djuvara a spus: “Eu cred că este o mare eroare să ne fie teamă de Rusia. Rusia este o țară pe cale de dispariție. Să vă spun ceva, de la Vistula și până la Vladivostok , imensitatea rusească din Siberia este o întindere unde rușii-ruși, care conduc din punct de vedere intelectual și politic, sunt o mică minoritate, adică un sfert din populația dintre Vistula și Vladivostok. Sunt un fel de lifte păgâne fără niciun fel de interes intelectual, pentru noi. Ei nu mai reprezintă niciun pericol, nici pentru Europa, nici pentru români”. Chiar așa? Liftele păgâne sunt pe cale de dispariție?

BATE RĂZBOIUL ÎN POARTA CARPAȚILOR?

Polonia trece și la înființarea Gărzii de Stat, cu un efectiv inițial de 300.000 de voluntari, întărit cu rezerviști, cu membri din pro-apărare, din asociații de vânători sau alți trăgători amatori. Structura Gărzii se aseamănă cu cele prevăzute de Suedia și Estonia. Gardiștii participă la  neutralizarea efectelor produse de calamități naturale ori catastrofe umane (?!), în alte situații de criză, iar, la izbucnirea războiului, vor fi auxiliari ai armatei.

Forța noastră dispune de 70/80.000 de militari angajaţi pe bază de contract. În 1989, număra peste 300.000 de combatanți. Prin mobilizare generală, mai veneau 800.000 din Gărzile Patriotice. Pentru fiecare exista câte un AK-47, plus încă 1 milion de astfel de arme depozitate pentru războaiele în curs. Dar mai noua Cartă Albă a Apărării noastre dispune de un întreg capitol dedicat eficientizării managementului integrat al resurselor. Așa, da! Eficientizare! Șeful Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, ar vrea ca UE să mențină relațiile cu Moscova și să nu le mai lase pe SUA să dicteze. Djuvara l-a taxat foarte dur: “Iertați-mă, dar este un bou. Cum poți să spui așa ceva? Ba dimpotrivă! Da, el spune, iertați-mă, lucruri inexacte. Fiind neunită, neavând o direcțiune sigură, atât timp cât nu există o comandă unică, Europa nu reprezintă o adevărată putere. Puterea europenilor din Vest este America, pentru că americanii pot veni oricând ca să asigure ordinea”. Bou-i bou, oile-s oi!

ÎNVINGĂTORUL ELIBERATOR

„Măreaţa Armată Roşie, cea mai puternică şi glorioasă armată a Marilor Naţiuni Unite, a intrat la 30 august în Bucureştiul democrat! Această zi va intra în istoria patriei noastre. Muncitorii şi cetăţenii Capitalei, într­-un entuziasm fără de seamăn au primit armata aliată a Uniunii Sovietice cu flori şi steaguri, cu urale fără sfârşit. Armata Roşie a venit ca eliberatoare. Ea respectă independenţa poporului român, regimul intern pe care poporul îl va alege şi luptă alături de armatele noastre împotriva cotropitorilor germani…” scria în 31 august 1944 „România liberă” – primul ziar comunist scos în condiții legale: „La aflarea ştirei, mulţimile cartierelor, muncitorii din fabrici, care la ora aceea se găseau la lucru, cetăţenii din centru, intelectuali, femei, copii, într­-un cuvânt reprezentanţii întregii vieţi a Capitalei, s­-au grăbit să vie în întâmpinarea ostaşilor roşii. Cu flori, cu steaguri roşii şi tricolore, cu o nerăbdare care exprima bucuria lor, mulţimea Capitalei se îndrepta spre barierele pe unde soseau trupele sovietice şi care se transformaseră în adevărate arcuri de triumf. Cu instinctul său sănătos, această populaţie a înţeles marea semnificaţie a prieteniei noastre cu Uniunea Sovietică şi a actului de la 23 august”.

INFORMAȚII NESECRETIZATE

“Grupări de criminalitate organizată au reuşit penetrarea instituţiilor publice la nivel înalt, funcţionari publici sau demnitari fiind semnalaţi ca membri ori chiar coordonatori ai unor reţele de criminalitate organizată”, raportează Serviciul Român de Informații. Cu Nr. 10480 din 02.07 2015, Exemplarul nr.1 NECLASIFICAT al „RAPORTULUI privind activitatea desfășurată în anul 2014” (39 pg.) al SRI a fost depus spre aprobare parlamentară. Printre multe altele, se mai precizează: “Disfuncţiile socio-economice au fost potenţate de proliferarea actelor de corupţie derulate de persoane sau grupuri de interese cu prejudicii semnificative asupra bugetului public ori a drepturilor cetăţeneşti şi intereselor naţionale de politică externă. Fenomenul    s-a manifestat cu predilecţie în administraţia publică, subordonarea procesului decizional intereselor private afectând capacitatea de asigurare, la un nivel adecvat, a serviciilor publice. Acţiunile abuzive ale unor decidenţi locali în beneficiul personal sau de grup au fost potenţate de conexiunile cu exponenţi ai lumii interlope”. Alarmă pentru Justiția Independentă: “Exponenţii criminalităţii organizate au reuşit să creeze pârghii de intervenţie pe diverse paliere ale sistemului în scopul vicierii procesului judiciar penal în conformitate cu propriile interese”. SRI nu deține secrete în exclusivitate. Și-n urmă cu un an se produceau grave “deturnări ale actului de justiţie, pe fondul imixtiunilor unor grupuri de interese”. Adică înflorea de câteva decenii o mafie diluată patriotic sub stindardul pierderii de suveranitate, caracterizată prin relaţiile de cointeresare între magistraţi, poliţişti, grefieri, avocaţi, notari și lichidatori judiciari. SRI-ul i-a uitat pe sereiștii imixtionați.

BANI PENTRU SRI

Băsescu îi aruncă și pe neosecuriști în mocirla progresului negativ, cu miros de pucioasă. Chiar serviciile secrete recunosc asta, pe cale de consecință, de vreme ce  criminalitatea organizată a penetrat instituţiile la cel mai înalt nivel. Astfel avem o elită de penetrați adânc, însumând pestilențial funcţionari publici și demnitari neonorabili, semnalaţi ca membri ori coordonatori ai diferitelor reţele criminalizate (conf. Raport SRI). Doar „semnalați”?! Încă președinte în 2014, Băsescu recunoaște că a coordonat un fel de stat în stat, în care, acum, s-au ridicat unii împotriva celorlalți. SRI ne asigură că “deturnările actului de justiţie” funcționează în parametri cunoscuți “pe fondul imixtiunilor unor grupuri de interese”. Care? În Sănătate proliferează “deficienţe generate de insuficienţa resurselor financiare şi umane şi gestionarea abuzivă sau nejudicioasă a celor existente”. Știam deja că și“pe acest fond au fost favorizate frauda şi corupţia, menţinându-se precaritatea serviciilor medicale şi percepţia negativă”. Învăţământul suferă încă de pe urma insuficienţei resurselor umane şi materiale. Lipsa de motivaţie a corpului inert didactic s-a armonizat cu gradul scăzut de pregătire. SRI a dispus anul trecut de alocații bugetare în valoare de peste 1.244.069.000 lei. Constatările în România ne costă enorm. Raportul SRI cere bani, normal. Investigațiile lui par a fi luate însă de prin presa din ce în ce mai falită. Ce încredere mai are cetățeanul că astfel de servicii lucrează în interesul său? Dacă grupiștii crimei organizate au penetrat la nivel înalt, care-s funcţionarii sau demnitarii fie și semnalaţi ca membri ori coordonatori de reţele periculoase? Și serviciile secrete sunt penetrate, desigur. A denunțat SRI măcar un demnitar de-al său ca atare?

CACEALMAUA EROICĂ

„În calitatea de președinte al României, mi-am asumat rolul de a fi un promotor şi garant al statului de drept. Cred că acțiunile mele, în acest aproape prim an de mandat, vorbesc de la sine despre modul în care am susținut pe deplin domnia legii și funcționarea justiției. Justiția din România a parcurs un proces de schimbare, care a făcut ca întreg sistemul să devină unul eficient, modern şi performant. Aceste demersuri trebuie continuate”a contrazis Iohannis indirect concluzia nesecretizată a SRI, participând la „Magna Carta, fundamentul statului de drept britanic, cu o istorie de 800 de ani”, eveniment desfășurat la Biblioteca Centrală Universitară CAROL I.

Raportul nu ne lămurește în ce grad sunt penetrate președinția, guvernul, parlamentul sau armata atât de dragă românilor. Nici câți penetrați s-au mai depenetrat. În cazul unei agresiuni externe, coloana a cincea devine decisivă. Penetrările adormite se activează la maxim. Strategia națională, bazată ferm pe aliați, se lovește de zidul intereselor. Soarta noastră depinde geostrategic. Nu negociem preventiv, ne vom umple cimitirele. Dacă interesul inamicilor îl depășește pe cel al amicilor, va fi prăpăd. Puterea nici nu ni se mai compară cu aceea din Decembrie 1989, când a suferit o catastrofală înfrângere în fața „turiștilor” trimiși la revoluție, în autoturisme, de Kremlin. Azi, nu ne mai știm bine dușmanii. Până la o modernizare  avansată, compatibilă cu cele ale UE și NATO, înzestrarea veche de care dispunem ar mai fi operaţională cam în proporție de 40%. Structura s-a “dezechilibrat”. Sistemul de comandă e “depăşit”, conform “Cartei Albe a Apărării”.

MODELUL MĂRĂȘEȘTI

Resursa umană nu-i suficientă pentru îndeplinirea misiunilor din ce în ce mai complexe. Tot mai mulți orfani se vor mândri cu părinții lor, eroi în sicrie de plumb. Aportul nostru firav în teatrele de operațiuni se sprijină pe dotarea aliaţilor. Ce ne facem dacă vitejia în izmene, de tip Mărășești, nu mai vrea să coboare din balada cu baionete, înfipte în mirarea neamțului? Pe hârtie, politica apărării între 2015-2019 are ca obiective: dezvoltarea capabilităților robuste de apărare, creșterea credibilității strategice în cadrul NATO și al UE, consolidarea parteneriatelor strategice, dezvoltarea relațiilor de cooperare internațională în plan bilateral și sprijinirea autorităților în gestionarea urgențelor. Numai banii ne mai lipsesc. Altminteri, politicile obiectivate trec în revistă, ca și executate: contribuția la securitatea României, apărarea independenței, suveranității (câtă ne-a mai rămas) și integrității teritoriale, participarea în sprijinul aliaților și partenerilor, promovarea stabilității regionale și globale, suținerea administrației publice în acordarea de asistență populației și de management al consecințelor dezastrelor.

„Am o misiune în Afganistan, de şapte luni de zile. Am fost chiar într-o zonă plină de incidente. Acei eroi de război veterani care luptă pentru ţară şi la un moment dat se întorc fără o mână sau cu picioarele amputate…”, le povestește plin de elan Gheorghe Bîca, de la Batalionul 313 Cercetare, elevilor de la liceul de Arhitectură din Bucureşti. Ca viitori arhitecți, ei vor să construiască, nu să distrugă în numele incapacității civilizației noastre de a renunța la războaiele demenței. Cadrele militare merg prin şcolile şi liceele ţării să-i atragă pe cei debusolați. Spectrul șomajului la tineret îi avantajează. În armata cu soldați în soldă, românii au cea mai mare încredere. Că diplomația e… așa cum e! Cu demonstraţii ca-n filme, prin expoziţii cu echipamente şi destăinuiri din infern, li se explică liceenilor cum să devină eroi neînfricați, neatârnați, amputați.

Dragi rezerviști voluntari, mareșalului cu fața de os nu-i mai rămâne decât să ridice coasa și să comande: ,,Ostași, vă ordon, treceți Styxul!”